неделя, 17 юли 2011 г.

"Изчезващата Африка - Племена пред промяна" - Фотографска изложба на Димитрина Василева

Каня Ви на първата си самостоятелна изложба "Изчезващата Африка - 
 Племена пред промяна"

Откриване: 21 юли (четвъртък) от 18,30 часа

Среща - разговор от 19,00 часа
София, бул.”Васил Левски” 57
ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия

Изложбата се открива в рамките на месеца на фотографията 2011, организиран от НСФА "Янка Кюркчиева" и с любезното гостоприемство на Арт Център ФотоСинтезис.   
Изложбата "Изчезващата Африка - Племена пред промяна" е съставена от 50 фотографии и представя живота и културата на част от плeмената в Източна Африка, които в следствие на цивилизацията, принудителната миграция, промени в климата, икономически интереси, както и намесата на християнските мисионери, са обречени да загубят своята култура и автентичния си облик.

Фотографиите разкриват традиционния начин и условията на живот, етническите белези и характера на хората, живеещи в най-отдалечените, сурови, и в същото време затрогващо красиви и уникални кътчета на Африка – земите на племената Туркана, Ел Моло, Рендил и Самбуру в Кения и Масаи, Хадзабе и Датога в Танзания.


Един до друг виждаме наредени живи портрети:

- жени от племето Самбуру, които копаят с голи ръце сухата червена земя на Маунт Кения, в опит да намерят мътна и болна вода, а децата им – чакащи ги с жадни погледи;
- усмихната масайска майка-учителка, която учи децата едновременно и на езика маа и на английски;
- уважаван вожд на Туркана, заобиколен от племето си, игрещи традиционни танци и игри;
- млад ловец от племето Хадзабе, ловуващ точно както неговите предци преди хиляди години;
- най-възрастната жена в Ел Моло -най-малкото, почти изчезнало племе в Африка.

Инстинктивно заснетите кадри, разказват за ритъма на живота, за грижите, радостите и ритуалите на тези колоритни африкански племена. Зад тяхната документалност прозира уязвимостта и зависимостта на местните жители към земята им, с която общуват в една магическа и древна, но обречена хармония.1 коментар:

  1. Не съм била на изложбата, но тук в сайта Ви разгледах невероятни фотографии! Не просто снимки, а цели истории и импресия, които носят духа на друго място и време... уловени настроения и мигове, цветове. Всичко тук е много вдъхновяващо, благодаря! Желая Ви още много нови пътешествия с фотообектива!
    С поздрав, Камена Сиракова

    ОтговорИзтриване